Indien hervatting in (eigen) werk uitblijft, kan een arbeidsdeskundige advies geven over de koers die uitgezet kan worden. Dit advies wordt opgenomen in een arbeidskundige rapportage. Tijdens een arbeidsdeskundig onderzoek wordt de belastbaarheid van de werknemer vergeleken met de belasting van het eigen werk en mogelijke alternatieve functies. Ook de beleving en de mogelijkheden van de werknemer worden in kaart gebracht. Er wordt onderzocht welke mogelijkheden er voor een werknemer zijn om hem of haar duurzaam te re-integreren. Er wordt gekeken naar aanpassingen die nodig zijn om het eigen werk weer uit te kunnen voeren. Indien dit niet mogelijk is, zal er gekeken worden naar alternatieve mogelijkheden binnen de organisatie, dan wel buiten de huidige organisatie.
Arbeidsdeskundig advies:
Indien er twijfel is of de genomen stappen in het re-integratietraject de juiste zijn dan kan er een dossierbeoordeling plaatsvinden. De arbeidsdeskundige verschaft dan duidelijkheid over de juistheid van de genomen stappen en geeft aan welke stappen nog nodig zijn om het dossier compleet te maken.
Ook kan er (vanuit preventief oogpunt) gekeken worden of een functie passend is voor de werknemer. De arbeidsdeskundige gaat dan middels een analyse van de werkbelasting na of de functie past bij de competenties van de werknemer of dat er aanpassingsmogelijkheden zijn.
Casemanagement:
Casemanagement bestaat uit het ondersteunen van werkgever en werknemer gedurende het verzuimtraject conform de Wet Verbetering Poortwachter. Samen met de betrokkenen wordt een plan van aanpak opgesteld zodat werkgever en werknemer verdere acties kunnen ondernemen. Dit plan van aanpak wordt regelmatig geëvalueerd en indien nodig bijgesteld. De casemanager kan gedurende het gehele verzuimtraject ondersteuning bieden. Door snel en adequaat te handelen kan een lang verzuimtraject voorkomen worden. Indien er, ondanks intensieve aandacht richting verzuimende medewerkers, sprake is van een langdurige verzuimperiode kan de casemanager een loonsanctie vanuit het UWV voorkomen.
RI&E
De Risico inventarisatie en Evaluatie kan door de werkgever worden ingezet wanneer er, op basis van de arbeidsomstandigheden, indicaties bestaan die kunnen leiden tot onveilige werksituaties en kans op (verhoogd) verzuim. De RI&E wordt in samenwerking met een gecertificeerde kerndeskundige uitgevoerd.